PDF – ACN

L’antiga fàbrica Can Regàs de Girona es converteix en una residència per a gent gran
El centre disposa de 48 places i s’ha construït prioritzant l’eficiència energètica i el respecte al medi ambient.

L’antiga seu de la fàbrica Regàs de Girona, situada al cèntric carrer Santa Eugènia, s’ha convertit en una residència per a la gent gran. Després de dos anys de treballs, l’edifici que anteriorment s’havia utilitzat per a l’elaboració de gel o com una destil·leria; s’ha remodelat de dalt a baix per donar-li una nova vida com a residència i centre de dia. L’espai, de 1.200 metres quadrats, disposa de 48 places, 27 dormitoris – 21 dobles i 6 individuals- i compta amb uns amplis equipaments, sales comunes, servei de perruqueria, fisioteràpia i bugaderia, entre d’altres. El projecte, 100% gironí, donarà feina a 28 professionals, i s’ha construït prioritzant l’eficiència energètica i el medi ambient.

Després d’anys de treball i esforç, aquest divendres, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat la residència i centre de dia per a gent gran Can
Regàs, ubicada al número 62 del carrer Santa Eugènia de Girona. A tocar del nucli històric i dins del centre neuràlgic de la ciutat, aquest nou equipament es promociona com “la primera residència de gent gran ubicada al centre de la ciutat de Girona”. La seva directora, Mònica Soley, subratlla que abans de tirar endavant el projecte, van realitzar un estudi analitzant totes les residències, geriàtrics i centres similars de les comarques gironines.

A diferència del que pensaven, es van adonar que existia un “buit” pel que fa aquesta mena de serveis al centre de Girona. “Si que hi ha altres residències a les comarques gironines però totes elles estan fora del centre de la ciutat, a Banyoles, Sant Gregori o en altres espais. Aquesta és la primera residència privada que es fa al centre de Girona”, ha explicat.

El nou equipament combina les darreres tendències en materials de construcció amb els últims sistemes d’atenció per oferir així un major benestar a la gent gran i més tranquil·litat a les seves famílies. A més, l’edifici ha utilitzat materials de proximitat i ha estat impulsat i promogut per un equip de professionals gironins. Des dels proveïdors fins a l’arquitecte del projecte han estat professionals de les comarques gironines. En total, unes 25 empreses i un centenar de professionals del territori gironí han permès fer realitat aquest somni. Miquel Poch i Jordi Salvatierra, de La Factoría Sinòptica, s’han encarregat d’executar el projecte d’obres mentre que el disseny d’interiors ha anat a càrrec de La Bòbila de Corçà. Un disseny que destaca de la resta de residències o centres de dia ja que ha apostat per un estil més desenfadat, càlid i acollidor. “Volíem marcar una diferència, el nostre objectiu és que els residents vegin aquest espai com una llar, que quan arribin aquí sentin que estan com a casa seva”, ha assegurat Soley. D’altra banda, l’edifici – d’uns 1.200 metres quadrats i sis plantes de 175 metres cadascuna- disposa d’amplis equipaments, amb sales comunes, despatx mèdic, infermeria, sala de tallers, sala de fisioteràpia i gimnàstica, bugaderia o servei de perruqueria, entre d’altres. A més també ofereix un programa de salut dental, un servei de transport adaptat, serveis religiosos a la capella de Can Regàs o l’atenció d’un podòleg que els residents podran demanar amb cita prèvia. En total, la residència compta amb 48 places per a residents fixes i 15 més per a usuaris del centre de dia.

L’edifici té 27 dormitoris, 21 d’ells dobles i sis individuals. Totes les cambres disposen de mobiliari dissenyat per empreses especialitzades en equipaments geriàtrics. A més, cada una de les habitacions també compta amb un bany adaptat a les necessitats de qualsevol persona, sigui quin sigui el grau de dependència. En concret, tots els banys disposen d’una zona de dutxa, agafadors de paret, terra antilliscant i un armariet.

Can Regàs, una residència “sostenible”
Tot l’edifici s’ha construït prioritzant l’eficiència energètica i el medi ambient. Per això, al teulat del centre s’hi poden trobar diversos panells per aprofitar l’energia solar. A més, s’han instal·lat sistemes d’estalvi d’aigua com reguladors, cisternes amb doble volum, s’ha col·locat il·luminació LED que permet un estalvi del 90% respecte la il·luminació convencional i un 57% respecte les bombetes de baix consum. En les zones comunes – com els passadissos i els lavabos- s’han instal·lat detectors de presència que permeten reduir considerablement el consum energètic. D’altra banda, utilitzen un ascensor elèctric de baix consum i velocitat variable i un sistema de ventilació i climatització que tenen en compte el consum energètic. En definitiva, una sèrie d’instal·lacions i equipaments que han permès que Can Regàs tingui una qualificació energètica alta, classificada amb la lletra B.

D’altra banda, Can Regàs també ha volgut posar el focus en l’alimentació dels residents. Per això, la residència i el centre de dia barrejaran la cuina tradicional i de regeneració i oferiran una extensa llista de menús i dietes. A més, des del centre es proposen participar activament en cites gastronòmiques com La Setmana Gastronòmica de Girona, les Fires de Sant Narcís o les Jornades de Cuina de tardor, adaptant els menús a aquestes celebracions.

Un edifici amb encant
El nou espai també ha volgut aprofitar part de l’encant de l’antiga fàbrica gironina, un edifici emblemàtic de la primera meitat del segle XIX que va començar la seva activitat com a fàbrica de gel per convertir-se, posteriorment, en una de les destil·leries més conegudes de Girona. “Les parets tenen la pedra original que hi havia sota els murs. Quan vam començar a fer la reforma, tot l’espai subterrani encara feia olor a anís”, ha recordat amb un ampli somriure la directora. “No es tracta d’una residència elitista; hem volgut tenir un disseny bonic i modern però això no vol dir res, ens basem en el preu de mercat que hi ha a Girona”, ha assenyalat Soley.
La construcció i remodelació de tot l’equipament ha costat uns 600.000 euros – tot apotat per capital gironí- i donarà feina a 28 professionals. Bona part de l’equip de cuidadors ha estat seleccionat a través de la borsa de treball del Dispositiu d’Inserció Econòmica de l’Ajuntament de Girona. En principi, l’equip directiu del centre estarà format per metges, infermers, auxiliars d’infermeria, fisioterapeutes i treballadors socials. Aquest divendres s’ha realitzat la inauguració oficial però s’espera que el centre obri les seves portes d’aquí a un mes. De moment, Can Regàs ja ha despertat expectació entre la gent del barri i del territori gironí. “Més d’un centenar de persones ja ens han trucat interessades tant en la residència com en el nostre centre de dia”, ha conclòs Soley.